Amit a vonalkód-nyomtatásról tudni érdemes

Manapság már szinte nincs is olyan nap, hogy ne kerülnénk kapcsolatba vonalkódokkal. Raktározásnál, termékek értékesítésénél, azonosításánál rendkívül hasznos a vonalakból, számokból álló kép, a vonalkód. Rengeteg időt spórolnak a mindennapokban és segítenek, hogy terméked megjelenése igazán professzionális legyen.

Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat és érdekességeket a témában. Ha már egy ideje gondolkozol a vonalkód használatán, akkor sokat fog segíteni. De akkor is megtudhatsz érdekességeket, ha már használod őket.

 

Mit jelent a vonalkód?

Kezdjük az alapoktól: a vonalkód olyan kód, amelyben különböző vastagságú függőleges világos (fehér) és sötét (fekete) közök váltakozása rejti az információt. A függőleges csíkok alatt általában számokat is elhelyeznek.

 

A vonalkód-nyomtatás felhasználási területei

A vonalkódokat legnagyobb részben a kereskedelemben, valamint a raktározásban használják, például a termékek csomagolásán, aminek a segítségével pillanatok alatt hozzájuthatunk az áru beprogramozott adataihoz. Vonalkódot az arra alkalmas berendezéssel lehet leolvasni, ezek használata jelentősen felgyorsítja és megkönnyíti az információ áramlását a raktári átvételtől a bolti pénztárban való leolvasásig, valamint minden olyan helyen, ahol gyors beazonosításra van szükség.

Az ismert négy alkalmazási terület a következő:

  • kiskereskedelmi (pénztári) környezet (POS terminál);
  • általános (raktári) elosztás;
  • kiskereskedelmi (pénztári–POS ) és általános (raktári) elosztási környezet;
  • speciális leolvasási környezet, mint például orvosi eszközök, kisméretű termékek jelölése.

 

Mi köze a vonalkód-nyomtatásnak a Wrigleys rágógumihoz?

A vonalkód leolvasására kifejlesztett készülék segítségével lehetséges a vonalkód dekódolása, enélkül a vonalkód nem több mint vonalak és számok egymásutánja. Az első vonalkód-olvasóval egy Wrigleys rágógumin lévő kódot olvastak le 1974-ben, az Amerikai Egyesült Államokban. Magyarországon a vonalkód használata az 1990-es években terjedt el igazán, de már 1984-ben megjelent a Skála üzleteiben.

 

A vonalkód nyomtatás titka: mit kódol a vonalkód?

Bár elsőre szinte mindenki úgy gondolja, hogy a fekete vonalak adják a kódot, ez nem így van, hiszen a köztük lévő fehérek a „hasznosak”, mivel ezekről verődik vissza a leolvasó által kibocsátott impulzus. Ezek a különböző távolságra levő és más-más vastagságú fehér vonalak egy számsorozatot kódolnak, amit általában számjegyekkel is kiírnak a vonalkód alatt, hogy képi beolvasás nélkül, kézzel is be lehessen ütni a kódot a dekódoló berendezésbe.

 

A legelterjedtebb vonalkódok

Rengeteg kódolási eljárás létezik, melyet egy-egy iparág számára hoztak létre, íme ezek a leggyakrabban használt vonalkód kódolások:

  • EAN-13
  • EAN-8
  • ITF-14
  • GS1-128 (korábban EAN-128)
  • GS1 DataBart (korábban: RSS)
  • SSCC (logisztikai kód)
  • 2 dimenziós (2D) kódok, pl. QR kód, DataMatrix kód

A legelterjedtebb, a kereskedelemben világszerte alkalmazott vonalkód az EAN-13 kódolás, ebben 12 számjegy + 1 ellenőrző szám jelöli az adott terméket.

Biztosan jártál már úgy vásárlóként a kasszánál, hogy a pénztáros nem tudta leolvasni a kosaradban lévő termék vonalkódját, majd megpróbálta „bepötyögni”, de az sem működött. Ilyenkor hosszas várakozás után, a sorban állók nyomására legtöbbször azt mondod, hogy hagyjuk, inkább visszateszem. Ezért jó tudni, hogy a vonalkódok nyomtatásának sok szabálya van (méret, szín, elhelyezés a terméken, stb.), melyek betartása a zökkenőmentes azonosítást biztosítja. Csak a jó számsorral, megfelelő minőségben és helyesen elhelyezett jelkép fogja biztosítani a vonalkód problémamentes és biztonságos pénztári (és raktári) leolvashatóságát.

 

Szeretnél bekerülni a rendszerbe?

A rendszerbe való regisztrálást a GS1 Magyarország Nonprofit Zrt., a GS1 nemzetközi szervezet tagja végzi, s már online regisztrációra is mód van. Részletekért keresd fel weboldalukat.

 

Reméljük hasznosnak találtad ezt a kis összefoglalót! Írj bátran, ha további kérdésed van a vonalkódok címkére nyomtatásával kapcsolatban, örömmel segítünk!

Miben segíthetünk?