A 3 leggyakoribb hiba címkenyomtatásnál

Szokás mondani, hogy az okos ember más hibáiból tanul. Ezért összegyűjtöttük Neked a 3 leggyakoribb címkenyomtatási hibát, amikkel rendszeresen találkozunk. Több mint 20 év tapasztalatai ezek, amik sok idegeskedést és plusz munkát megtakaríthatnak.

 

1. Az a fránya helyesírás

A legalapvetőbb hiba, ami mégis túl sokszor előfordul. Hiába használsz helyesírás-ellenőrzőt, egyik program sem tökéletes, hiszen egy-egy elgépelt szó bizonyos módon akár értelmes is lehet, így a szoftver nem jelzi a hibát. Ha nagy mennyiségű öntapadós címkét rendelnél, akkor előtte érdemes profi lektorral átnézetned a címke szövegét. De legalábbis Te magad és munkatársaid tüzetesen nézzétek át, mielőtt az öntapadós címke nyomtatására kerül a sor.

Nemcsak elütések, hanem komoly helyesírási hibák is lehetnek a szövegben, ami elég kellemetlen lehet, akár Te veszed észre, hiszen a hibás címkék kárba vesznek, akár pedig ügyfeleid, vásárlóid, mert ez komoly presztízsveszteség lehet cégednek.

 

2. Színbeli eltérések a terv és a kinyomtatott címke között

Ha színes öntapadós címkét szeretnél készíttetni, fontos figyelembe venned azt a tényt, hogy a monitorodon látott kép nem teljesen fedi majd a valóságot, hiszen minden monitor másképpen mutatja a színeket. Ezt egyszerűen ellenőrizheted úgy, hogy nyisd meg a címke grafikáját több számítógépen is, amiknek monitora különbözik. A látvány minden esetben eltérő lesz. Így a címkenyomtatás végeredménye is eltérhet a monitoron látottaktól.

Ha szeretnél biztosra menni, akkor elsőnek kisebb mennyiségű címkét rendelj csak és ellenőrizd, hogy jól mutatnak-e kinyomtatva.

 

3. Hibás címkegrafika

Igen gyakran előforduló hiba, hogy a grafikával nem stimmel valami, amit jó esetben a nyomtatás előtt észrevesznek, azonban még így is nagyban lelassítja a folyamatot, hiszen ki kell javítanod a hibát. Rengeteg időt és energiát takaríthatsz meg, ha néhány grafikai szabályt betartasz.

Attól, hogy öntapadós címke nyomtatására adod a fejed, természetesen nem kell grafikusnak lenned, mégis tisztában kell lenned néhány alapdologgal, ami megkönnyíti a tökéletes címkenyomtatást.

Nézzünk néhány grafikai fogalmat, amit érdemes ismerned:

Kifutó: Ha egy 3 x 5 cm-es címkét szeretnél, a leadott grafika méretének nagyobbnak kell lennie, mert a megfelelő méretre vágáshoz szükség van egy olyan keretre, amire nem kerül nyomat, így a helyes méret 3,125 x 5,125 cm. A kifutó területére ne helyezz semmilyen szöveget vagy ábrát, mert címkenyomtatás után nem fog látszódni.

RGB, CMYK és a Pantone skála: A nyomdagépek színtartománya CMYK, vagyis 4 színből keverik ki az összes többit. Azonban sok grafikai program alapértelmezésben RGB képet készít, ahol a színek red (vörös), green (zöld) és blue (kék) színekből épülnek fel. Ennek eredményeképpen sok esetben a címkenyomtatás után az öntapadós címke színei nagyban eltérnek majd a várttól. Egy szín meghatározott árnyalatának eléréséhez célszerű az un. Pantone számot megadni. (Ez a színskála technikai nyelvre lefordítva egy adott színt jelöl a CMYK színrendszerben. A Pantone színek legnagyobb előnye, hogyha megadunk egy Pantone színszámot, akkor az a világ minden pontján ugyanazt a színárnyalatot fogja jelenteni.)

Fájlfelbontás, az a bizonyos dpi érték: A címkekészítés végeredményét nagyban befolyásolja az, hogy a grafika milyen felbontással készült. Ha túl alacsony a felbontás, a végeredmény pixeles és rossz lesz. Minél nagyobb a dpi érték egy képnél, annál élesebb, annál nagyobb a felbontása, tehát ezek a grafikák fognak a legjobban kinézni címkenyomtatás után. A legjobb eredmény eléréséhez minium 300 dpi-s grafikát készíts, de a legjobb eredményt állítólag 1300 dpi mellett lehet elérni. Fontos azonban, hogy az ilyen nagy felbontású képek kezelése, szerkesztése nagyban lelassíthatja számítógépedet.

 

Reméljük tudtunk segíteni, hogy ezeket a hibákat elkerüld! Ha szeretnél biztosra menni és inkább szakértőkre bíznád címkéid nyomtatását, akkor kérd a segítségünket ide kattintva»

Miben segíthetünk?