Hogyan válasszunk címkenyomtatót?

Az alábbi kérdéseken érdemes végigmenni ahhoz, hogy igazán jó befektetés legyen az új címkenyomtatónk.

 

Milyen igénybevételnek kell megfelelnie a címkéknek, milyen károsító hatások érhetik?

Ha ezeknek a hatásoknak lesz kitéve a terméked:

  • magas hőmérséklet,
  • nedvesség,
  • hosszú idejű tárolás,
  • tartós napfény (pl.: ha a kirakatba kerül a címkével ellátott termék),

akkor a termál transzfer technológiájú (amikor a festékszalagról kerül a tinta a címkére) nyomtatóra van szükséged.

Ha pedig nem fontos a nyomtatott címke hosszú távú olvashatósága akkor a direkt termál nyomtató is megfelel (amikor a papír színeződik el hő hatására és nincs közbeiktatva a festékszalag). Ezt például gyorsan fogyó élelmiszereknél szokták használni.

 

Milyen mennyiségű címkét szeretnék nyomtatni naponta, hetente, havonta?

Nagyobb mennyiségek esetén (pl. napi több ezer db címke) érdemes egy nagyobb sebességű, strapabíró készüléket választanod.

 

Hol fogom használni a készüléket?

Pormentes, irodai környezetbe alkalmas lehet egy egyszerűbb, műanyag mechanikás készülék is, azonban raktárakba, üzemekbe ajánlatos egy kevésbé sérülékeny készüléket választanod, aminek a főbb szerkezeti elemei fémből vannak.

 

Milyen méretű címkéket akarok nyomtatni?

Nagyméretű címkéknél (pl. raklapcímke) a 110mm szélességben nyomtató, 150mm/másodperc sebességű készüléket válaszd. Nagyon kisméretű címkék esetén (pl. ékszercímke) érdemes nagyobb felbontású, 300dpi-s nyomtatót választanod.

dpi = dot per inch = a pontok száma /2,5 cm, ami 300dpi-nél azt jelenti, hogy kicsi mintákat, betűket is jól olvashatóan és szépen lehet kinyomtatni.

 

A nyomtatót csak egy számítógépről, vagy hálózatban fogom működtetni?

Ha hálózatban, akkor mindenképp a hálózati kártyával vagy hálózati kártya opcióval rendelkező készülékek közül válassz.

 

Mennyi időt és pénzt igényel a karbantartás?

A nyomtatók kopó alkatrészeit időnként cserélni kell. Ha úgy tapasztalod, hogy romlik a nyomat minősége, függőleges csíkokban halványabb, vagy nem látható a nyomat, valószínűleg a gumihengert és/vagy a hőfejet cserélni kell. A legtöbb címkenyomtató alkatrészcseréjét csak szakemberek tudják elvégezni, ehhez ki kell hívni egy szerelőt vagy be kell szállítani a készüléket a márkaszervizbe.  Azonban a Citizen úgy alkotta meg a nyomtatóit, hogy ezeket az elkopott alkatrészeket egyedül, pár perc alatt, egy csavarhúzó segítségével is ki tudod cserélni. Ha megrendeled ezeket az alkatrészeket, néhány napon belül postázzuk és így idő és pénzveszteség nélkül meg tudod szerelni a nyomtatódat.

 

Mennyibe kerül hozzá a címke?

A címkenyomtatók piacán is óriási a kínálat. Vásárolhatsz csábítóan olcsó készüléket, melyhez csak nagyon magas árfekvésű, sajátmárkás címkék használhatók. Ilyenkor csak a használat során fogsz rádöbbenni, hogy a címkék utánpótlásával a nyomtató árának sokszorosát fizeted meg.

Ezért mindig olyan címkenyomtatót válassz, amelyhez a kellékanyagok szabadon, bármilyen forrásból beszerezhetők.

 

Ide kattintva megnézheted címkenyomtató választékunkat »

Reméljük tudtunk segíteni a választásban és ha bármilyen kérdésed felmerül, örömmel válaszolunk! Bátran keress minket, vagy írj az alábbi űrlapon.

Miben segíthetünk?