Hogyan válassz címkenyomtatót?
6 szempont, melyeket érdemes figyelembe venned

Címkenyomtatót szeretnél vásárolni?

Mielőtt döntenél, érdemes ezt a néhány kérdést megválaszolnod, hogy megkíméld magad egy rossz választástól, s a címkenyomtatód évekig kiszolgálja az igényeidet.

 

  1. „Milyen igénybevételnek kell megfelelnie a kinyomtatott címkéknek, milyen károsító hatások érhetik?”

Ha ezeknek a hatásoknak lesz kitéve a terméked:

  • magas hőmérséklet,
  • nedvesség,
  • hosszú idejű tárolás,
  • tartós napfény (pl.: ha a kirakatba kerül a címkével ellátott termék),

akkor a termál transzfer technológiájú (amikor a festékszalagról kerül a tinta a címkére) címkenyomtatóra van szükséged.

Ha pedig nem fontos a nyomtatott címke hosszú távú olvashatósága, akkor a direkt termál címkenyomtató is megfelel (amikor a papír színeződik el hő hatására és nincs közbeiktatva a festékszalag).

Ezt például gyorsan fogyó élelmiszereknél szokták használni.

 

  1. „Milyen mennyiségű címkét szeretnék nyomtatni naponta, hetente, havonta?

Nagyobb mennyiségek esetén (pl. napi több ezer darab címke) érdemes egy nagyobb sebességű, strapabíró fémszerkezetes készüléket választanod.

 

  1. „Hol fogom használni a címkenyomtatót?”

Pormentes, irodai környezetbe alkalmas lehet egy egyszerűbb, műanyag mechanikás készülék is, azonban raktárakba, üzemekbe ajánlatos egy kevésbé sérülékeny címkenyomtatót választanod, aminek a főbb szerkezeti elemei fémből vannak.

 

  1. „Milyen méretű címkéket akarok nyomtatni?”

Nagyméretű címkéknél (pl. raklapcímke) a minimum 110mm szélességben nyomtató, és legalább 150mm/másodperc sebességű etikettnyomtatót válaszd. Nagyon kisméretű címkék vagy kis vonalkódok nyomtatása esetén érdemes nagyobb felbontású, 300dpi-s címkenyomtatót választanod.

dpi = dot per inch = a pontok száma /2,5 cm, ami 300dpi-nél azt jelenti, hogy kicsi mintákat, betűket is jól olvashatóan és szépen lehet kinyomtatni.

 

  1. „A címkenyomtatót csak egy számítógépről, vagy hálózatban fogom működtetni?”

Ha hálózatban, akkor mindenképp a hálózati kártyával vagy hálózati kártya opcióval rendelkező készülékek közül válassz.

 

  1. „Mennyi időt és pénzt igényel a karbantartás?”

A címkenyomtatók kopó alkatrészeit időnként cserélni kell. Ha úgy tapasztalod, hogy romlik a nyomat minősége, függőleges csíkokban halványabb, vagy nem látható a nyomat, valószínűleg a gumihengert és/vagy a hőfejet cserélni kell. A legtöbb címkenyomtató alkatrészcseréjét csak szakemberek tudják elvégezni, ehhez ki kell hívni egy szerelőt vagy be kell szállítani a készüléket a márkaszervizbe.  Azonban pl. az általunk forgalmazott Citizen címkenyomtatók úgy lettek megalkotva, hogy ezeket az elkopott alkatrészeket a felhasználó egyedül is, egy csavarhúzó segítségével pár perc alatt ki tudja cserélni. Ha megrendeled ezeket az alkatrészeket, néhány napon belül postázzuk és így idő- és pénzveszteség nélkül meg tudod szerelni a nyomtatódat.

 

+ 1 fontos kérdés: „Mennyibe kerül hozzá a címke?”

A címkenyomtatók piacán is óriási a kínálat. Vásárolhatsz csábítóan olcsó készüléket, melyhez csak nagyon magas árfekvésű, sajátmárkás címkék használhatók. Ilyenkor csak a használat során fogsz rádöbbenni, hogy a címkék utánpótlásával a nyomtató árának sokszorosát fizeted meg.

Ezért mindig olyan címkenyomtatót válassz, amelyhez a kellékanyagok szabadon, bármilyen forrásból beszerezhetők.

 

Ide kattintva megnézheted címkenyomtató választékunkat »

Reméljük tudtunk segíteni a választásban és ha bármilyen kérdésed felmerül, örömmel válaszolunk! Bátran keress minket telefonon!

Vagy írd meg az alábbi űrlapon, hogy a címkenyomtatót milyen feladatra szánod, és rövidesen válaszolunk.

Miben segíthetünk?