2016. december 13-tól kötelező az élelmiszereken a tápértékjelölés
A fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról szóló 1169/2011/EU európai parlamenti és tanács rendelet értelmében 2016. december 13-tól kötelezővé válik a tápértékjelölés feltüntetése az előrecsomagolt élelmiszereken az alábbi termékek kivételével:
A tápértékjelölés feltüntetési módja és sorrendje a következő:
Energia | kJ/kcal | KÖTELEZŐ |
zsír | g | KÖTELEZŐ |
amelyből | ||
— telített zsírsavak | g | KÖTELEZŐ |
— egyszeresen telítetlen zsírsavak | g | NEM KÖTELEZŐ |
— többszörösen telítetlen zsírsavak | g | NEM KÖTELEZŐ |
szénhidrát | g | KÖTELEZŐ |
amelyből | ||
— cukrok | g | KÖTELEZŐ |
— poliolok | g | NEM KÖTELEZŐ, de javasolt feltüntetni, ha tartalmaz cukoralkoholt |
— keményítő | g | NEM KÖTELEZŐ |
rost | g | NEM KÖTELEZŐ, de javasolt feltüntetni, ha tartalmaz rostot |
fehérje | g | KÖTELEZŐ |
só | g | KÖTELEZŐ |
Javasolt minimum jelölési mód:
Átlagos tápérték 100 g/100 ml termékben | |
Energia | …kJ/…kcal |
Zsír
– amelyből telített zsírsavak |
…g
…g |
Szénhidrát
-amelyből cukrok |
…g
…g |
Rost* | …g |
Fehérje | …g |
Só | …g |
* A rost sort nem kötelező feltüntetni, de javasolt jelölni olyan termékeknél, amelynek van rosttartalma, mert az energiaértékbe bele kell számítani.
A tápértékadatoknak ugyanazon látómezőben kell lenniük és amennyiben elegendő hely van a csomagoláson, akkor táblázatos formában kell feltüntetni.
A megadott értékeknek olyan átlagértékeknek kell lenniük, amelyek a következőkön alapulnak:
A fenti „átlagérték” az az érték, amely a legjobban mutatja az adott élelmiszer által tartalmazott tápanyag mennyiségét, ugyanakkor tükrözi a szezonális eltéréseket, a fogyasztási szokásokat, valamint az egyéb olyan tényezőket, amelyek az aktuális érték változásait okozhatják.
Fontos tehát, hogy nem kötelező minden paraméterre saját vizsgálati adat, az előírás megengedi pl. irodalmi adat felhasználását illetve az interneten elérhető tápanyag adatbázisok is felhasználhatók.
A tápanyagokkal kapcsolatos néhány fontos információ:
Az energiatartalom számításához szükséges átváltási tényezők a következők, a kJ és a kcal értékét külön-külön kell kiszámítani.
szénhidrát (a poliolok kivételével) | 17 kJ/g | 4 kcal/g |
poliolok (cukoralkoholok) | 10 kJ/g | 2,4 kcal/g |
fehérje | 17 kJ/g | 4 kcal/g |
zsír | 37 kJ/g | 9 kcal/g |
szalatrimok | 25 kJ/g | 6 kcal/g |
alkohol (etil-alkohol) | 29 kJ/g | 7 kcal/g |
szerves sav | 13 kJ/g | 3 kcal/g |
rost | 8 kJ/g | 2 kcal/g |
eritrit | 0 kJ/g | 0 kcal/g |
A fentiek alapján a tápértékjelölésben nem szereplő tápanyagokkal is kell számolni, amennyiben az adott termék tartalmaz szerves savakat (pl. citromsav van a termékben), alkoholt illetve szalatrimokat (zsírpótló anyag). A poliolok közül az eritritnek nincs energiaértéke.
Az energiatartalmat a kerekített értékekből javasolt számolni, azokból, amiket a tápértékjelölésen feltüntetnek. A kerekítési szabályokat és a hatóság által is figyelembe veendő toleranciákat az alábbi honlapon elérhető útmutató tartalmazza.
A tápértékjelölést tehát teljes egészében ugyanazon látómezőben kell elhelyezni, viszont a legfontosabb tápértékadatok önkéntes alapon megismételhetők a fő látómezőben azért, hogy a fogyasztók az élelmiszerek megvásárlásakor könnyen láthassák a tápanyag-összetételre vonatkozó lényeges információkat.
Az előre csomagolt termék csomagolásán a következő információkat lehet megismételni:
Az alábbi honlapon található, havi rendszerességgel kiadásra kerülő élelmiszerekre vonatkozó jogszabálygyűjteményünkben egyéb útmutatók is elérhetők.
Forrás: http://portal.nebih.gov.hu/-/2016-december-13-tol-kotelezo-lesz-az-elelmiszereken-a-tapertekjeloles