Különbség a direkt termál és a termál transzfer nyomtatás között

A tekercses címkenyomtatók túlnyomó többsége direkt termál vagy termál transzfer címkenyomtatási technológiát használ a címkére kerülő nyomtatási kép előállítására.

Nézzük, mit is jelent ez és mikor érdemes a direkt termál vagy a termál transzfer nyomtatást használnunk.

 

Direkt termál (DT) címkenyomtatás

A nyomtatást végző termál fej közvetlenül érintkezik a címkével és azt a megadott pontokon melegítve jön létre a szöveg vagy ábra. A nyomtatás során használt papír hőérzékeny, így semmilyen további kellékanyag (festékszalag, tintapatron) nem kell a folyamathoz.

Előnye: az olcsóság és az egyszerű kezelés (csak címkével kell feltölteni a nyomtatót).

Hátránya: a nyomtatási kép nem annyira időtálló, mint a termál transzfer eljárásnál. Ez beltéri (raktári, irodai) körülmények között 1-3 évet jelent.

Javasolt felhasználási terület: ahol nem kell hosszú ideig olvashatónak maradni a nyomtatási képnek. Ilyenek például a gyorsan fogyó árucikkek (élelmiszerek és egyéb termékek).

 

 

Termál transzfer (TT) nyomtatás

A nyomtatás során a címke és a nyomtatófej között festékszalag fut. Erről a szalagról kerül át hő hatására a szöveg vagy ábra a címkére. A festékszalag együtt tekercselődik a címkével, tehát ahány méter címkét nyomtatunk, annyi méter fogy a festékszalagból is. A normál termál transzfer nyomtatók egyszerre csak egy színnel képesek nyomtatni. A jó olvashatóság érdekében általában fekete festékszalagot használnak, de léteznek színes festékszalagok is.

Előnye: Ezzel az eljárással tartós, sokáig olvasható címkéket tudunk előállítani, valamint különböző alapanyagokra is nyomtathatunk, mert a papír címkétől a textil és műanyag címkén át a fémezett etikettekig minden médiához van megfelelő festékszalag is. Természetesen a termál transzfer címkenyomtató festékszalag nélkül is használható, ilyenkor direkt termál nyomtatóként működik.

Hátránya: Drágább és kissé bonyolultabb a nyomtatás, mert nem csak a címkét, hanem a festékszalagot is cserélni kell a címkenyomtatóban.

Javasolt felhasználási terület: A legkülönbözőbb címkézési feladatokra használható, mert rendkívül széles a felhasználható címkealapanyagok köre, mint például víz-és időjárásálló címkék, ruhacímkék, leltárcímkék, stb.

 

Csak megjegyzésként: már léteznek tintasugaras technológiával működő színes címkenyomtatók is, amelyek csak speciális alapanyagú címkékkel használhatóak. Ez az alapanyag lényegesebb drágább, mint a termál transzfer alapanyagok, ezért még ez a technológia nem terjedt el széles körben.

Miben segíthetünk?