Mi az a thermo papír?

Alapvető kialakítás

A kis érzékenységű thermo papírok (az érzékenység azt adja meg, amikor a hőérzékeny papír az átvitt hőenergiának megfelelően képet alkot) két alapvető elemből állnak: a hőérzékeny vagy „termikus” rétegből és az alap papírrétegből, amire felviszik a hőérzékeny réteget.

thermo papír

A nagy érzékenységű direkt thermo papírok a hőérzékeny réteg alatt egy további undercoat (alsó többletbevonat) réteget is kapnak. Ez a réteg biztosítja a nagy felbontású nyomtatást lehetővé tévő hőérzékeny réteg felhordásához a sima felületet. Elősegíti továbbá a kiváló képminőséget, támogatja a hőérzékeny réteg nagy érzékenységi tulajdonságait a hőfejjel átvitt hőenergia lezárásával.

thermo papír

 

Védett thermo papírok

A termikus kép külső hatások elleni védelme érdekében a hőérzékeny rétegre többletbevonat, az úgynevezett topcoat kerül, ill. kerülhet ilyen védőbevonat az alappapír hátoldalára is – ekkor hátoldali védelemről beszélünk.

védett thermo papír

A topcoat réteggel ellátott thermo papír jelentősen meghosszabbítja a hőfej élettartamát. A topcoat réteggel ellátott hőérzékeny papír alkalmazása tanácsos akkor, ha a nyomtatott képet az alábbi hatások érhetik:

  • mechanikus koptató hatás, például karcolás
  • kémiai hatások, például: olaj, zsír, lakk, szerves oldószer
  • környezeti hatások, például: nagy páratartalom vagy víz (mint például a mélyhűtéshez használt címkék esetében)

Amennyiben a hőérzékeny papír hátoldalát az alábbi hatások érhetik, tanácsok hátoldali védelem alkalmazása:

  • ragasztó vándorlása, átütése (például az öntapadós címkék gyártásakor felhasznált ragasztóknál)
  • lágyítók

Miben segíthetünk?