Milyen thermo papírt válasszak?

A thermo papír érzékenysége

A thermo papír érzékenysége adja meg, mikor lép a papír a meghatározott hő vagy energia hatására reakcióba. A papír érzékenysége nagyon fontos tényező akkor, amikor a saját igényeinknek a leginkább megfelelő thermo papírminőséget akarjuk kiválasztani. Az érzékenységet érzékenységi görbék formájában adjuk meg, amelyek a képsűrűséget adják meg a hő vagy az energia nagyságának a függvényében. Az 1,1-es fekete denzitás általában tökéletesen feketének tűnik az emberi szem számára. A kisebb denzitást a szürke különböző árnyalatai adják vissza. Megkülönböztetjük a statikus és a dinamikus érzékenységet.

milyen thermo papírt válasszak

Statikus érzékenység

A statikus érzékenységi görbék azt adják meg, milyen hőmérsékleti értékeknél kezdi meg a képalkotást a thermo papír. A „kis statikus érzékenységű hőérzékeny papíroknál” a képalkotás magas hőmérsékleten indul meg, a „nagy statikus érzékenységű hőérzékeny papíroknál” a hőérzékeny papír jóval korábban megkezdi a képalkotást (már a 60°C és 70°C közötti hőmérsékleten).

A statikus érzékenység akkor fontos jellemző, ha a thermo papírt magas hőmérsékletű környezeti feltételek között akarjuk felhasználni. Vegyük például a parkolójegyeket: a jármű szélvédője alatt a hőmérséklet sokszor meghaladja a 60°C-ot a meleg nyári napokon, tehát kis érzékenységű thermo papírt kell alkalmazni annak érdekében, hogy ne feketedjen el, tehát ne érvénytelenedjen magától a jegy.

Dinamikus érzékenység

Egy thermo papír dinamikus érzékenysége azt mutatja meg, milyen sebességgel lehet nyomtatni a thermo papírra. Ez rendkívül fontos tulajdonság a termikus nyomtató kiválasztásakor, mivel minél nagyobb egy thermo papír dinamikus érzékenysége, annál nagyobb sebességgel lehet üzemeltetni a nyomtatót.

Miben segíthetünk?